Köpek hastalıkları içerisinde çok yaygın olarak görülebilen bir deri hastalığıdır. Köpeklerde görülen uyuzun farklı çeşitleri olmakla birlikte bu hastalığa sebep olan parazitler derinin epidermis tabakası ve kıl foliküllerine yerleşebilen mikroskobik boyuttaki canlılardır.
Türkiye’de bulunan köpeklerde genel olarak görülen uyuz türleri
– Demodex
– Sarcoptes
– Cheyletiella
– Otodectes
– Notoedres (kedilerde daha sık görülür)
Uyuzun Belirtileri
Kızarıklık
Kaşıntı (Demodex türüne bağlı uyuz vakalarında kaşıntı az olabilir veya hiç görülmeyebilir)
Tüy dökülmesi
Deride yaralar, kabuklanma ve kepeklenme
Deride kötü koku
Deri renginde matlaşma
Daha basit olarak ise köpeklerin kulağına temas edilerek veya hafifçe kulak çevresi uyarılarak yapılan pedal-pinna refleks testi adı verilen yöntemi uygulanabilir. Bu teste cevap olarak köpeğin arka ayağı ile uyarılmış olan kulağını kaşımaya başlaması bize büyük ihtimalle uyuz hastalığı olduğunu göstermektedir.
Hastalığın Teşhisi
Tüy dökülmesi görülen bölgeden deri kazıntısı yöntemiyle alınabilecek örneklerin mikroskopta incelenmesiyle görülebilecek uyuz etkenlerinin varlığı ile kesin teşhis konulabilir.
Hastalığın Tedavisi
Uyuz hastalığının tedavisi vardır ve oldukça basittir.
Hastalığın birden çok türü olduğu için tedavi yöntemleri de farklıdır;
Demodex: Genelde lokal bir bölgede yayılan demodex vakalarında o alanın amitraz, sulfur içeren solusyonlar, benzoyl peroksit gibi ilaçlar ile yıkanması yeterli olabilir.
Ayrıca tüm vücuda yayılmış veya geniş bir alanı kaplayan demodex vakalarında uyuzlu bölgelerin medikal ürünlerle yıkanmasına ilave olarak benzoyl peroksit banyosu, amitraz solusyonu oral bir şekilde ivermektin etken maddesi içeren ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu çok daha başarılı bir sonuç almanıza olanak sağlayacaktır.
Demodeks’in en zor tedavi edilen şekli ise ayaklarda görülen ve bakteriyel enfeksiyonla birlikte seyreden demodectic pododermatitis ismi verilen durumdur. Uyuzun genel olarak tüm vücuda yayılmış olduğu durumlarda ve 1 yaşından küçük köpeklerde iyileşme şansı yarı yarıyadır. Uyuz hastalığının lokal olarak görüldüğü genç erişkin ve fiziki kondisyonu güçlü köpeklerde herhangi bir tedavi uygulanmasa bile 7-8 hafta içinde vakaların %80’den fazlasında iyileşme görülmektedir.
Sarkoptes: Tedavide kullanılabilen ilaç etken maddeleri başta ivermectin olmak üzere milbemycin, selamektin ya da moxidectin olabilmektedir. Ortalama 1 ay da köpeğiniz eski sağşığına kavuşacaktır. Ayrıca tedaviyi destekleme amacıyla deri üzerine amitraz içeren solusyonlar ve antibakteriyel şampuanlar belirli periyotlarla kullanılmaktadır.
Cheyletiella: Amitraz veya pyrethirinlerden birini içeren solüsyonlar, şampuanlar haftada bir banyo uygulaması tedavisinin yaklaşık olarak 2 ay boyunca sürüdürülmesi ile sonuca ulaşılabilmektedir.
Bulaşma Yolları
Hasta hayvan ile yakın temasta bulunan köpekler öncelikli olarak bulaşma riskiyle karşı karşıyadır. Ancak direkt temas dışında da hasta köpeklerin kullanmış olduklar yemek kabı, tasma gibi malzemelerden veya bulunmuş oldukları ortamlardan da hastalığın bulaşma ihtimali olabilmektedir. Demodex etkenine bağlı uyuz vakaları zaman zaman erişkinlik dönemine erişmemiş genç köpeklerde ya da yaşlılık dönemine girmiş köpeklerde görülebilmektedir. Her iki durumda da yeterli aktivite gösteremeyen bağışıklık sistemi hastalığın oluşumunda ana rolü oynamaktadır.
Korunma ve Aşı
Uyuz hastalığı hayvanın florasında bulunan ancak bağışıklık sistemi çöktüğü zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Köpeğin deri sağlığı için gereken genel dış bakım uygulamaları doğru uygulandığı zaman uyuz hastalığına karşı da daha dirençli bir duruma gelmesi sağlanmış olacaktır. Köpeğin deri sağlığının korunması için gereken bakımın başında günlük olarak tımar bakımının yapılması söylenebilir. Köpeklerin deri sağlığı için çok sık yıkamaktan da kaçınmak gerektiği unutulmamalıdır. Aşırı yıkanan köpeklerde deri hastalıklara daha açık hale gelmektedir. Köpeğin bulunduğu ortamların sağlığı da etrafta ve kullandığı malzemelerde uyuz etkenlerinin bulunup bulunmaması da dikkat etmemiz gereken bir diğer konudur. Bunun için diğer köpeklerle ortak kullanılan ortam ve malzemelere dikkat edilmelidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.