FIP Hastalığı (Feline Infectious Peritonitis))
Fıp hastalığı carona olarak adlandırılan virüsün mutasyonuna uğramış halidir. Bağışıklık sistemini etkileyen hastalık kediler için ölümcüldür. Kesin tedavisi yoktur. Kesin tanı otopsi sayesinde konulabilir. Fip hastalığı diğer hayvanlara ve insanlara bulaşmaz. Hastalık kediler arasında oldukça bulaşıcıdır. Ölümcül olan Corona Virüsü değil corona virüsünün FİP hastalığına dönüşmesidir.
Hastalığın Belirtileri
Hastalık, kedilerin 6 ile 23 ay arası yavrularında ve 5-13 yaş arası yetişkinlerinde daha çok görülür ve kedi 14 yaşın üzerine çıktığında risk daha da artar. Bununla birlikte her yaşta görülme olasılığı vardır.
Kedilerde FİP hastalığının en önemli belirtilerinden bir tanesi iştahsızlıktır. Kediniz bu süreç içinde en sevdiği mamayı bile geri çevirebilir.
İştahsızlığa bağlı olarak gelişen halsizlik hastalığın diğer belirtisidir.
Yüksek ateş,
En önemli belirtisi kedilerin karnında meydana gelen şişliktir. Bu şişliğin nedeni karın bölgesinde biriken sudur. Bu durum Islak FİP olarak adlandırılır.
Göz renginde bariz bir değişim
FİP hastalığı bağışıklık sisteminin etkilediği için kediniz ciddi anlamda nefes alma zorluğu yaşar.
Hastalığın Teşhisi
Hastalığın kesin tanısı otopsi ile konulabiliyor ve hastalığın teşhisi otopsi haricinde çok zor. Sadece farklı testlerden gelen sonuçlardan hareketle teşhis oluşturuluyor. Bu sebeple testin Fip şüphesine işaret etmesi halinde başka testlerle de desteklenmesi gerekiyor. Elisa testi ya da hızlı testlerle hastalık net olmasa da teşhis ediliyor. Fip hastalığının teşhisinde kullanılan testlerde bazen yanılmalar söz konusu.
FIP'in iki çeşidi vardır :
1. ISLAK FIP
Islak formunda ise; abdominal (karın içinde) boşlukta, ya da göğüs boşluğunda sıvı toplanması olur. Abdomende biriken sıvı, karnın çok şişmesine neden olurken, göğüste toplanan sıvı sonucunda nefes almada güçlük şekillenmektedir.
2. KURU FIP
Kuru formunda ise kedi halsizlik, iştah kaybı, yüksek ateş, kilo kaybı, görme problemleri, saldırganlık gibi davranış bozuklukları göstermesiyle karakterize olabilir.
Hastalığın Tedavisi
FİP hastalığının henüz bir tedavisi bulunamadı. Gelişen teknoloji ve tıp alanında pek çok kedi hastalığının tedavisi olsa da ne yazık ki bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Bu nedenle kedilerin FİP hastalığına yakalanmamasına dikkat edilmelidir.
Hastalığın Bulaşma Yolları
Kediler arasında bulaşma görülür; insanlara asla bulaşmaz.
FIV yoğun olarak vücut sıvılarında bulunur. Salya ile etrafa yayılır ve ısırık yarası ile bulaşır. Bu nedenle virüs, en çok kavga veya çiftleşmelerin etkisiyle kediler arasında yayılma olanağı bulur.
Erkek kedilerde hastalığın görülme oranı dişilere oranla 2 kat fazladır. FIV’in yavrulara uterusta bulaşması ya da sütle bulaşması nadirdir.
Bağırsak hücreleri içinde bölünmeyen virüs, vucüdun en önemli savunma hücrelerini enfekte etmeye başlar. Bu nedenle FIP'e dönüşen vakalarda kedilerden dışkıyla dışarıya virüs salınımı olmaz. Yani FIP'li kediler etrafı dışkıyla enfekte edemezler.
Savunma hücrelerine girerek tüm vücuda yayılan virüse karşı eğer vücut tarafından iyi bir savunma geliştirilemezse, FIP hastalığının klinik belirtileri ortaya çıkar.
Korunma ve Aşılama
Fıp hastalığı mevcut olan henüz bir aşı bulunamamaktadır.
Corona Virüsü ve FİP Hastalığı Bağlantısı
Corona virüsü kedilerin sindirim sistemlerine etki eden ve dış faktörler nedeni ile bulaşan bir virüstür. Kedilere genellikle dışkı yolu ile bulaşan bu virüs pis yerlerde sıklıkla görülür. Çoğu kedi hayatı boyunca corona virüsü ile karşılaşır. Önemli olan bu virüslerin FİP hastalığına dönüşmemesidir.
Corona virüsünün FİP hastalığına dönüşmesinde en önemli etken bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu nedenle kedilerin bağışıklık sistemini güçlendiren bir beslenme programı ile beslenmeleri, gerekiyorsa ek besinler almaları gerekir.
Ölümcül olan Corona Virüsü değil corona virüsünün FİP hastalığına dönüşmesidir.