Corona virüsü; kedilerde sindirim sistemine yerleşen Coronaviridae ailesine bağlı bir virüstür. Kedilerin büyük gruplar halinde bir arada tutulduğu ortamlarda çok yaygındır. Virüs esas olarak bağırsaklara yerleşip burada bölünerek çoğalır ve dışkı ile dışarıya atılır. Dış ortama atılan virüs birkaç hafta canlı kalabilirken, dezenfektanlara karşı çok dayanıksızdır. Enfeksiyon, virüsün kedi tarafından ağız yoluyla alınması ile oluşur.
Hastalığın Belirtileri
İştahsızlık
Halsizlik
Yüksek ateş
Karın bölgesinde şişlik
Gözlerde sulanma ve görme bozuklukları
Dengede bozulma
Psikolojik durumda farklılıklar
Kilo kaybı
Hastalığın Teşhisi
Maalesef bu hastalığa kesin teşhis koyabileceğimiz bir test kiti yoktur. Fiziksel belirtiler, karından ve göğüsten alınan sıvının ve alınan kan örneğinden yapılan analizler bize birşeyler söyleyebilir. Hastalığın kesin teşhisi kedi öldükten sonra otopside konulabilir.
Hastalığın Tedavisi
Kedilerde corona tedavisi kesin kuralları olan bir tedavi değildir. Başka bir deyişle coronanın ne yazık ki tedavisi yoktur. Hastalık bağışıklık sistemini etkilediği için tedavinin bir parçası bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler yapmaktır.
Ayrıca hasta kedinin yaşam kalitesini yükseltmek üzere de destekleyici tedaviler yapılır.
Hastalığın Bulaşma Yolları
Kediler arasında bulaşma görülür; insanlara asla bulaşmaz.
FIV yoğun olarak vücut sıvılarında bulunur. Salya ile etrafa yayılır ve ısırık yarası ile bulaşır. Bu nedenle virüs, en çok kavga veya çiftleşmelerin etkisiyle kediler arasında yayılma olanağı bulur.
Erkek kedilerde hastalığın görülme oranı dişilere oranla 2 kat fazladır. FIV’in yavrulara uterusta bulaşması ya da sütle bulaşması nadirdir.
Korunma ve Aşılama
Maalesef koruyucu etkisi olan bir aşı yoktur. Ama evin hijyeni, kedinizi dışarı çıkarmamak, dışarda sokak hayvanlarıyla fazla temas etmemek (kötü birşey farkındayım ama evimizdeki de bizim evladımız en nihayetinde), mama ve su kaplarını sürekli steril tutmak, kumlarını sürekli temizlemek olarak, strese maruz verebilecek faktörlerden uzak tutmak (ev değişikliği, elektrik süpürgesi sesi, vb.), kalabalıktan uzak tutmak gösterilebilir.
Corona Virüsü ve FİP Hastalığı Bağlantısı
Corona virüsü kedilerin sindirim sistemlerine etki eden ve dış faktörler nedeni ile bulaşan bir virüstür. Kedilere genellikle dışkı yolu ile bulaşan bu virüs pis yerlerde sıklıkla görülür. Çoğu kedi hayatı boyunca corona virüsü ile karşılaşır. Önemli olan bu virüslerin FİP hastalığına dönüşmemesidir.
Corona virüsünün FİP hastalığına dönüşmesinde en önemli etken bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu nedenle kedilerin bağışıklık sistemini güçlendiren bir beslenme programı ile beslenmeleri, gerekiyorsa ek besinler almaları gerekir.
Ölümcül olan Corona Virüsü değil corona virüsünün FİP hastalığına dönüşmesidir.