Halk arasında ‘’ üç gün hastalığı ’’ olarak bilinen hastalık ortalama her 4 yılda bir ülkemizde görülmekte ciddi boyutta ekonomik kayıplara ( verim kaybı, tedavi masrafı, hatta hayvanlarda ölümlere ) neden olmaktadır.
Hastalık sokucu sineklerle hayvandan hayvana yoğun ve çok hızlı şekilde bulaşan ve hastalık bulaşan hayvanda, yüksek ateş, kaslarda sertlik, topallık, deri altında ve akciğerlerde emphyseme ( deri altı çıtırtılı şişlikler ) seyreden viral bir hastalıktır. Ülkemizde 1999,2003,2008 ve 2012 yıllarında görülmüş, bu yıl da Güneydoğu illerinden başlayarak ilimize kadar ulaşmıştır. İllerimizde görülmeye başlandığı günden itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü, Adana Veteriner Hekimler Odası işbirliği ile ilimizde bulunan bütün Veteriner Hekimler ortaklaşa çalışarak yetiştiricilerimize eğitim çalışması, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince sokucu sineklerle mücadele yapılarak hastalığın ilimizde çok zarara neden olmadan atlatılmasına çalışılmıştır.
Son günlerde hastalıkla ilgili meslektaşlarımızdan edindiğim bilgiye göre hastalıkla mücadelede Adana Veteriner Kontrol Enstitüsündeki arkadaşlarımız ümit verici çalışmalar yapmaktadırlar.
Yetiştiricilerimizi şu konuda özellikle uyarmak istiyorum. Hayvanlarında bir rahatsızlık hissetmeleri durumunda gecikmeden Veteriner Hekimlerine ulaşsınlar. 2012 yılında geçirdiğimiz salgına göre hastalığa erken müdahalelerde iyi sonuçlar alınmaktadır. Ölümler daha az görülmektedir. Bu gibi hastalıklar zaten zor durumda olan hayvancılarımızın sorunlarını daha da büyütmektedir. Tarım ve hayvancılık; yani gıda geleceğimizdir. Hayvancımıza destek olarak bu salgından en az zararla atlatmasını sağlamalıyız. Hayvancılıktan zarar eden ve hayvancılığı bırakan yetiştiriciler tekrar bu işe başlamamaktadır. İnsanlarımızı hayvancılığa küstürmeyelim. Hastalığı Veteriner Hekimlerimize en kısa sürede haber verelim.
Nihat KÖSE
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.