Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, hayvancılık geliştirilmeden et fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye’de meracılığa önem verilmediği için hayvancılığın gelişmediğini belirten Oda Başkanı Nihat Köse, üreticilerin köyde yaşamaya devam edebilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Köse, “Bakanlık et birlikleri ile sözleşme yapmış olabilir ama, ülkedeki hayvan sayımız değişmeyeceğine göre, bu düşeceği açıklanan et fiyatlarını çok etkilemeyecektir. Hayvan üretimimizi arttırmadıkça et fiyatının düşmesi mümkün değildir” dedi. Hayvancılıkta politikaların en az 10 yıllık alınması gerektiğini belirten Köse şöyle konuştu:
“Kırmızı et üretimimizi arttırmak gerekiyor. Bunun yerine yurt dışından da hayvan getirebilirsiniz. Ancak getireceğiniz hayvanlar, ülkedeki kırmızı et açığını bir süreliğine rahatlatır. Ama bunu toparlamak çok zor olur. Yerli üreticiyi korumazsanız bu sizi çok zorlar. Hayvancılıkta politikalar günlük alınmaz. Bunlar bir yılda çözülecek sorunlar değildir. Bu politika düzenli olmalı ve en az 10 yıllık, bilimsel mantıkla yapılmalıdır. Merasız bir hayvancılık düşünemezsiniz. Bu yemi ucuza getirmeniz gerekiyor. Avrupa’da, Güney Amerika’da meralar iyi olduğu için buralarda hayvanı ucuza mal ediyorlar. Devletin büyük çiftliklere destek vermek yerine 20- 30 baş hayvan besleyen aile tipi işletmeleri desteklenmesi gerekiyor. Üreticiyi küstürürseniz, siz et üretemeyecek duruma gelirsiniz. Köylü, köyünden çıkmaya başladı. Üreticiler yok olmaya başladı. Üreticiler, olan hayvanlarını satıp kentlerin varoşlarına gelip yerleşmeye başladı.”
‘TAVUKÇULUK DA CAN ÇEKİŞİYOR’
Türkiye’de tavukçuluğun can çekiştiğini belirten Köse bir çok firmanın iflas etmek üzere olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de tavukçuluk sektörü şu anda çökmek üzere. Bunun sebebi ise Türkiye’deki tavukçuluk, tamamen ihracata yönelik üretim yapıyordu. Ancak son süreçte Irak, Suriye ve bir çok Ortadoğu ülkesine tavuk gönderemiyoruz. Yani pazar sıkıntımız var. Dünyada tavukçuluğa ton başına 250 dolar destek verilirken, Türkiye’de ise 25 dolar destek veriliyor. Böyle olunca bizim tavukçumuz, dünyada diğer ülkelerin üreticileriyle rekabet edemiyor. İç piyasada tavukçuluk çok geri gidiyor. Bir çok firma batmak üzere. Bir firma günlük zararının 100 bin lira olduğunu söylüyor. Türkiye’de tavuk etinin piyasası 6 milyar dolar. Türkiye’de sütçülük sıkıntılı, üretici litresini 80- 90 kuruşa satıyor. Yani hayvancılığın tamamı can çekişiyor. Uzun vadeli çözümler gerekir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.