Şarole ırkı sığırların Fransa’nın Charolais bölgesinde yetişmeleri bu isimle anılmasına sebep olmuştur. Dünyada eti için yetiştirilen besi sığırı olarak bilinmektedir.
Şarole ırkı sığırlarda süt verimi oldukça düşüktür. Etçi bir ırk olan Şarole sığır ırkı ülkemizde damızlık olarak pek yetiştirilmemektedir. Şarole boğanın et kalitesi yüksektir.
Ülkemizde Şarole inek sayısı yok denecek kadar azdır. Bazı meraklı yetiştiricilerin az da olsa Şarole inek yetiştirdikleri bilinmektedir. Azınlık da olsa bazı yetiştiriciler ellerindeki inekler için Şarole ırkı boğa tohumu kullanmaktadır.
Şarole sığır ırkının bütün vücudu kirli beyaz veya koyu krem renklidir. Şarole ırkında hem boynuzlu hem de boynuzsuz olanlar mevcuttur. Şarole ırkı boğaların hızlı kilo alma özelliğine sahip bir vücut yapısına sahip olduğu gözlenir. Boğaların kas yapıları gelişmiştir.
Ergin Şarole inek ırklarının canlı ağırlık ortalaması 800 kg’dır. Bazen 1000 kg geçenler de olmuştur. Bu ağırlık erkeklerde ise 1.000 ila 1.100 kg ortalamasındadır. Şarole ırkı ineklerde olduğu gibi Şarole boğalar da 1400 kg canlı ağırlığa ulaşabilmektedir.
Şarole inekler pek sağılmaz. Süt verimi yok denecek kadar azdır. Döl verimi diğer sığır ırklarına göre düşüktür. Etteki randımanı % 70’tir. Şarole ırkı verim olarak etçi olduğundan daha ziyade besi sığırı olarak düşünülmektedir. Şarole sığırlarında boğalar günlük 1.100 gr ila 1.300 gr arasında canlı ağırlık artışı göstermektedir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.