• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
Leptospiroz Enfeksiyonu (Leptospirosis)

Leptospiroz Enfeksiyonu (Leptospirosis)

ABONE OL
Nisan 4, 2020 10:32
Leptospiroz Enfeksiyonu (Leptospirosis)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Leptospiroz Enfeksiyonu (Leptospira, Leptospirosis)

Leptospirosis bakteri kaynaklı bir hastalıktır ve hastalığa neden olan bakteriler yay ya da spiral biçimli olduğu için bu ismimle anılır. Bütün memeli canlılar (insan-hayvan) üzerinde rastlayabileceğimiz bakteriyel bir hastalıktır. Hayvandan insana geçebilir. Bu hastalığın yayılmasında enfeksiyon kapmış olan hayvanın idrar veya dokularında bulunan leptospira bakterisi büyük rol oynar. Köpeklerde Leptospirosis hastalığına yakalanan köpeklerin çoğunun kliniğe yatırılması gerekmektedir.

Hastalık Belirtileri

Köpeklerde Leptospirosis hastalığı bazen kendini göstermeyebilir ve köpekler kendiliğinden iyileşebilirler. Ancak bazen hastalığın şiddeti çok fazla olur ve sonucu ölüme kadar gidebilir. Vücuda giren bakteri iç organlara yayılır ve 4 ila 10 gün süren çoğalma dönemine girer. Bu dönemin sonunda; böbrekler etkilenebilir ve bunun sonucunda böbrek yetmezliği oluşabilir, karaciğer etkilenirse sarılık, akut hepatit veya kronik aktif hepatit şekillenebilir, pıhtılaşma bozuklukları ortaya çıkabilir.
– İştahsızlık
– Halsizlik
– Kaslarda hassasiyet
– Dehidrasyon
– Sık idrara çıkma
– Titreme
– Ateş bazen ani yüksek ateş
– Gözlerde akıntı veya enfeksiyon
– Kanlı idrar ve kanlı dışkı
– Tükürükle birlikte gelen kan
– Vücudunda kısmen kırmızı lekeler
– Bacaklarında şişme
– Burun kanaması
Bu belirtilerden bir veya birkaçı köpeğinizde varsa mutlaka veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Hastalığın Teşhisi

Hastalığın tanısı çoğunlukla klinik semptonlara göre belirlenir. Leptospira biyolojik sıvılardaki (kan serumu ve idrar) mikroskop altında görülebilir, bu nedenle ana tanı yöntemi kan ve idrarın çalışılmasıdır:
– Sıvılardaki mikroorganizmaların varlığının belirlenmesi;
– Antijenlerin ve antikorların varlığı için PCR testi;
– İdrarda bilirubin, protein seviyesinin belirlenmesi,
Organların lezyon derecesini belirlemek için ultrasonografi gerekebilir. Benzer semptomlara sahip patolojilerden leptospirozın ayırt edilmesi için analizler yapılır – bulaşıcı hepatit, plaka etçil veba, trikomoniaz, listeriyoz vb. Tanı açıkladıktan sonra, patoloji evre ve şiddetine göre tedavi seçilir.

Hastalığın Tedavisi

Köpeklerde Leptospirosis hastalığının tedavisinde antibiyotikler ve çeşitli destek tedaviler önerilmektedir. Hastalığı erken farketmeniz köpeğinizin bu hastalıktan daha kolay kurtulmasında büyük fayda sağlar.
Veterineriniz size günlük antibiyotik miktarını, yapılması gereken tedavi yöntemini ayrıntılı şekilde anlatacaktır. Kendi başınıza bir tedavi yöntemi uygulamamalısınız. Yapacağınız yanlış ilaç ve yanlış tedavi şekli köpeğinizde başka hastalıklara da sebep olabilir.

Bulaşma Yolları

Bakteri köpekten idrar yoluyla atılır ve vücuda mukozalardan veya yaralı deriden girer. Hastalık insanlara da bulaşabilir. Köpek leptospiroz ile hastaysa, sahibi de tehlikede demektir.
Bu hastalığın bulaşıcı olması ve insanlara da bulaşabiliyor olması çok önemli bir durumdur. Bundan dolayı hijyen kurallarına titizlikle uyulmalıdır.
Köpeklerde Leptospirosis kimi zaman ölümcül sonuçlara yol açabilirken insanlarda bu hastalığın etkileri oldukça zayıftır ve grip ile benzerlikler gösterir. İnsanlara bu hastalığın hayvanlardan geçtiğine ilişkin kayıtlar yok denecek kadar azken insanlarda görülen Leptospirosis vakalarının çoğunun havuz suyu kaynaklı olduğu da kayıtlara geçmiştir.
Bakteri, normal çevre şartlarında ve suda aylarca kalabilmektedir. Kedi ve köpeklerde bulaşma daha çok durgun sularda ve çoklu bakılan barınaklarda görülmektedir.

Korunma ve Aşı

Köpeklerde Leptospirosis hastalığının aşısı bulunmaktadır. Senede bir defa Leptospirosis aşısı yapılmalıdır.
Bu hastalık hayvanlardan insanlara da bulaşmaktadır. Aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış köpekler bu hastalığı taşıyıcı olarak insanlara veya başka hayvanlara bulaştırabilirler.
Leptospirosis bakterisi günlük dezenfektanlarla bakteri kolayca elimine edilebilir.
Leptospirosis hastalığını kapmış olan köpekler diğer köpeklerden uzak ve ayrı tutulmalıdır.
Her yıl bu hastalıktan korunmak için aşılama mutlaka yapılmalıdır.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.