• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
Parvo Kanlı İshal

Parvo Kanlı İshal

ABONE OL
Nisan 4, 2020 18:00
Parvo Kanlı İshal
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Parvo

Oldukça bulaşıcı ve ölümcül parvo virus hastalığı (Canine Parvoviral Enteritis) ya da diğer adıyla köpek kanlı ishal hastalığı ağır sonuçları nedeniyle önceden tedbir alınması gereken bir hastalıktır.
Etkeni parvo virüs olan bu hastalığın en tipik semptomu kötü kokulu ishaldir. Kısa sürede kötü kokulu ishal kanlı ishal haline gelir ve çoğunlukla ishalin kanlı hale gelmesinden 3-4 gün sonra köpek hayatını kaybeder. Bu hastalığın spesifik bir tedavisi olmamakla birlikte destekleyici tedaviler uygulanılarak iyileşme şansı vardır, ama düşüktür.
Korunmada diğer viral etkenlerdeki gibi sağlıklı köpeklerin aşılanarak bağışıklık sistemlerinin hastalıkla savaşa hazır hale getirilmesi önceliklidir. Köpeklerde kanlı ishal aşısı 45 günlük civarında yapılır ve aşılı köpeklerin bu hastalıktan ölme riski yoktur. Köpek kanlı ishal hastalığı sadece köpek türüne özel bir virüs olması nedeniyle etkenin insanlara bulaşma ve hastalık yapma riski bulunmamaktadır.

Bulaşma Şekli ve Etken Bilgileri

Köpek kanlı ishal hastalığının etkeni olan Canine parvovirus’un Tip1 ve Tip2 olarak bilinen iki farklı türü bulunmaktadır. Bu etkenin önemli bir özelliği ise dış ortamdaki tüm materyallerin üzerinde 5 aydan fazla hastalık yapabilme güçlerini koruyabilmeleridir.
Virusun yok edilmesi için klor içeren dezenfektanlar veya çamaşır suyu ile ortamın ve materyallerin dezenfekte edilmeleri gerekmektedir.
Etkenin bulaşma yolları sindirim yolu başta olmak üzere solunum yolu ile de gerçekleşebilmektedir ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Hastalığa yakalanan köpeklerin dışkılarının bulaşmış olduğu ortamlar ve materyaller aylarca hastalığın diğer köpeklere yayılmasında rol oynayabilmektedir.

Hastalığın Belirtileri

-İştahsızlık
-Yüksek ateş (41 dereceye kadar)
-Bitkinlik
-Dışkıda kan

Köpeğin dışkısındaki kan bazı durumlarda gözle görülemeyecek kadar küçük olabilir. Bu durumda köpeğinizin davranışlarını gözlemlemeniz ve bu durumu fark etmeniz açısından çok önemlidir.
Kanlı kusmuk ise iki farklı renkte olabilir. Açık kırmızı ya da kahve telvesi gibi siyahımsı kalıntıları andıran bir renkte kan gözlemlenebilir.
İlk belirtiler hastalığın bulaşmasından itibaren 7 gün sonra görülmeye başlar. İlk belirtilerin ardından 2-3 gün içerisinde de sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır.
Hastalığa özgü en önemli belirti; başlangıçta aşırı kötü kokulu ishal ve devamında kanlı ishalin görülmesidir. İlk olarak kusma ve hafif ishal belirtisi görülebilir. Ancak daha sonra kötü kokulu dışkı ve kanlı ishale dönüşmektedir. Çünkü bağırsaklarda toplanan kan, bağırsakların şişerek patlamasına neden olur.

Hastalığın Teşhisi

Kesin teşhis için laboratuvar muayenesi elisa ve hemaglutinasyon ile yapılabilmektedir.

Kanlı İshal Tedavisi

Hastalık etkeninin bir virüs olması nedeniyle direkt olarak etkene yönelik bir tedavi yapılamamaktadır. Tedavide ana prensip hastalığın oluşturduğu problemleri gidermeye yönelik yapılmaktadır.
-İshale bağlı oluşan sıvı ve elektrolit kaybının serum verilerek giderilmesi gerekir.
-İshal önleyici ilaçlar hastalık etkenlerini vücuttan atılması için kullanılmaz ve ishal engellenmez
-Kusma önleyici ilaçlar (antiemetikler)
-Kanama durdurucu ilaçlar
-Şok durumu varsa kortikosteroidler
-Vitaminler
-Diğer hastalıklara karşı direnç oluşturması bakımından geniş spektrumlu antibiyotikler uygulanmalıdır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirici immun sistem serumlar ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
-En az 2 hafta boyunca tedaviye devam edilmelidir.

Korunma

Yavrular 6-8 haftalık olduklarında aşılamalarına başlanmalıdır. Bu tarihe kadar anne sütünden kazanmış oldukları antikorlar sayesinde doğal olarak hastalık etkenlerine karşı korunabilmektedirler. 6-8 haftalık yaştan büyük ve aşılanmamış köpekler ise tamamen risk altındadır. Bu sebeple aşılaması yapılmamış olanların ve aşı sonrası gereken bağışıklık süresi geçmemiş olanların diğer köpekler ile ortak yaşam alanlarında bulundurulmaması gerekmektedir.

Aşılama

Üç tekrar olarak 21 gün ara ile yapılır.
Karma Aşı olarak tabir edilen aşıların içerisinde Canine parvovirus aşısı da bulunmaktadır.
Hastalığı atlatan köpekler genel olarak 20 ay boyunca hastalığa karşı bağışık kazanmış durumdadır.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.